Home » 2017 » August » 3 » Международен фестивал за градско изкуство "We All Write - Ахтопол-2017"
4:38 PM
Международен фестивал за градско изкуство "We All Write - Ахтопол-2017"

 

Градът на любовта, Ахтопол, вече е и град на графити изкуството. От 12-ти до 18-ти юни 2017 г. морското, курортно градче стана домакин на най-мащабния международен фестивал за градско изкуство в България - We All Write. 

„Ние всички пишем“ обозначава идеята, че макар да са изрисувани стени, този вид творчество разрушава стените между хората, сплотява общностите в малките населени места и претворява сградните фондове в атрактивни, различни арени за изкуство и култура.

В рамките на една творческа седмица 40 художника от над 5 държави претвориха в художествени платна повече от 30 фасади и стени в града, които грейнаха с нови визии. Впечатляващият размах накара местната общност и гости да кипят от творчество и настроение.

Произведенията се радват на голям интерес и са впечатляващ културен маршрут. По карта всички могат да бъдат обиколени за не по-малко от 2 часа. Но за истинските ВсеСтранници е уникално изживяването да обиколят пеша всички улички и да открият сами тези нови съкровища на града. Уверяваме ви, че заедно с тях ще (пре)откриете и още много други. 

Във фестивала участваха световноизвестни фасадни художници като: Alfonso Alvarez (ES), Tretze (ES), Corte Art Works (ES), Manolo Mesa (ES), Milu Correch (AG), Rocket01 (UK), Faunagraphic (UK), 140 Ideas (BG), Jelio Dimitrov (BG), Arsek & Erase (BG), Sunshiners (BG), Pyrotechnix Crew (BG), ME Click (BG), Aleksi Ivanov (BG), Sten(BG), Esteo (BG), Хроме(BG), Ozone (BG), Phameux (BG), Spit (BG), Hype All Night (BG), Glow (BG), Jasir (BG), Trasher (BG), JahOne (BG), Task (BG), Filthy Rag (BG), Nely (BG), Sve (BG), ...

Всъщност това не са първите графити произведения в Ахтопол и в този албум и карта са включени и досегашните. Графитите по вълнолома са култови за градчето от много години. Идеята за фестивала тази година обаче идва от собственичка на къща за гости, чиято фасада е изрисувана миналата година и това повдига значително интереса към нея. 

"Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическа наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма", споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала, заедно с творците от "140 идеи".

Не всички произведения имат имена, дадени им от авторите. Някои от тях вече живеят с имена дадени им от местните хора: Морякът, Драконът, Рибарят, Малкият гмуркач, Подводната колоездачка, Риби чудовища, Врабчетата ... На други и ВсеСтранници си позволихме да дадем асоциативни наименования.

Организаторите се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за една интензивна творческа седмица. А Ахтопол да се превърне и в дестинация за арттуризъм от европейско ниво по Българското Черноморие.

Views: 64 | Added by: Ahtopol | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar